flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наказ про затвердження Положення про організацію пропускного режиму на територію суду

22 лютого 2016, 10:24

 Наказ про затвердження Положення про організацію пропускного режиму на територію Садгірського районного суду м. Чернівці

ПОГОДЖЕНО

збори суддів Садгірського районного суду м. Чернівці Рішення зборів суддів

                 ЗАТВЕРДЖЕНО

       Наказ Голови Садгірського        районного суду м. Чернівці

         від 18.02.16. № 13

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про організацію пропускного режиму на територію 

Садгірського районного суду м. Чернівці

 

 

І. Загальні положення.

1.1.     Положення про організацію пропускного режиму в Садгірському районному суді (далі - Положення) розроблено у відповідності до Правил пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів, затверджених спільним наказом Державної судової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ України від 12.09.2005 року №102/765 (із змінами та доповненнями) та інших актів чинного законодавства України.

1.2.     Цим Положенням визначається порядок пропуску та підстави перебування осіб у приміщенні Садгірського районного суду (далі - суду), повноваження співробітників суду та працівників спеціального підрозділу поліції з питань організації прибуття осіб та їх перебування у приміщенні суду.

1.3.     Положенням також визначаються вимоги до зовнішнього вигляду та поведінки співробітників суду, співробітників підрозділу поліції та громадян, що знаходяться у приміщенні суду.

1.4.     Дані Правила є встановленими у суді правилами, у розумінні диспозиції ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення яких громадяни - відвідувачі приміщення суду, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за неповагу до суду та порушенням порядку під час судових засідань. Судді та працівники суду за порушення даних Правил можуть бути притягнуті у встановленому законодавством порядку до дисциплінарної відповідальності, або позбавлені повністю чи частково щомісячної премії.

1.5.     Визначення термінів:

                          співробітник суду – суддя та працівник апарату Садгірського районного суду;

                          відвідувач суду – будь-яка фізична особа, яка тимчасово знаходиться в приміщенні суду, для якої суд не є постійним місцем роботи;

                          службові приміщення суду – кабінети суддів та працівників апарату суду, коридори, через які здійснюється доступ до цих приміщень та інші приміщення суду за винятком приміщень з обмеженим доступом та приміщень з вільним (загальним) доступом;

                          приміщення з обмеженим доступом – це зали судових засідань №№ 1,2,3, нарадчі кімнати, кімната для ознайомлення з матеріалами справ, кабінет-серверна спеціаліста з інформаційних технологій суду, канцелярія та архів суду, а також коридори, через які здійснюється доступ до цих приміщень;

                          приміщення з вільним (загальним) доступом – це хол для відвідувачів на першому поверсі, вхід до якого здійснюється через центральний вхід суду.

1.6. В адміністративному приміщені Садгірського районного суду м. Чернівці  обладнано пункт пропуску стаціонарним метало-детектором. Пропускний режим до приміщень здійснюється відповідальними працівниками поліції та додатково контролюється службою судових розпорядників.

1.8. Про всі порушення пропускного режиму відповідальний працівник поліції або судовий розпорядник негайно доповідає керівнику апарату суду або його заступнику.

1.9. Організація та контроль за здійсненням пропускного режиму до приміщень суду покладається на старшого судового розпорядника.

1.10. Зміст даних Правил доводиться до відома суддів та працівників суду. Витяги із цих Правил у частині, що стосується громадян, які відвідують приміщення суду, вивішуються для загального ознайомлення у приміщенні суду на дошці оголошень та на офіційному веб-сайті суду.

II.   Порядок пропуску до приміщення суду.

2.1. Пропуск осіб до приміщень суду здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу (особистого внутрішнього чи закордонного паспорту, службового посвідчення, водійського чи пенсійного посвідчення, тощо).

Під час пропуску відвідувачів, за допомогою спеціальних технічних засобів (метало-детектор), перевіряється наявність предметів, пронесення яких до приміщень суду заборонене нормами діючого законодавства та цього Положення.

2.2. Пропуск суддів, працівників суду, а також суддів, які перебувають у відставці, до приміщення суду здійснюється за пред'явленням службового посвідчення.

2.3. Пропуск працівників правоохоронних органів, фельд'єгерської служби, спеціального зв'язку за пред'явленням службового посвідчення.

2.4. Дані про відвідувачів, які прибули до суду, заносяться відповідальними працівниками поліції або судовими розпорядниками у прошиті, пронумеровані та скріпленні відтиском печатки суду журнали обліку відвідувачів:

                          щодо осіб, які прибули для участі у судовому засіданні – на підставі судового виклику (повістки), за списком секретаря судових засідань, ухвали суду та документа, який засвідчує особу, із зазначенням у журналі: дати; прізвища, ім’я, по-батькові та залу судового засідання;

                          щодо осіб, які прибули до суду з інших питань - на підставі документа, що посвідчує особу, із зазначенням у журналі: дати; прізвища, ім’я, по-батькові; реквізитів документу, що посвідчує особу; часу приходу та виходу з приміщень суду; прізвища, ім’я, по-батькові та посади співробітника суду, до якого прибув відвідувач.

2.5. Пропуск відвідувачів суду до приміщень суду та на його територію здійснюється у робочі дні та години згідно зі встановленим графіком роботи суду.

Пропуск відвідувачів в інший час здійснюється з дозволу керівництва суду.

З 22.00 до 6.00 год. пропуск осіб до приміщень суду заборонено.

2.6. У вихідні, святкові та неробочі дні судді та працівники апарату суду пропускаються у приміщення суду згідно зі списком, затвердженим головою суду, керівником апарату суду та за службовим посвідченням.

 2.7. Окремий порядок пропуску до приміщень суду встановлюється для осіб, статус яких визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Законом України «Про статус народного депутата України», Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України», Законом України «Про Національну поліцію», Законом України «Про Службу безпеки України», Законом України «Про прокуратуру», Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», іншими законодавчими, нормативно-правовими актами, які визначають спеціальний статус працівника державного органу, установи.

2.8. До залів судових засідань, через пункт пропуску, допускаються:

                          особи, які прибули для участі в судових засіданнях у якості сторін по справі, захисників, представників, потерпілих, свідків, третіх осіб;

                          особи, які виявили бажання бути присутніми у відкритих судових засіданнях як слухачі, а також представники засобів масової інформації;

2.9. До кабінетів керівництва суду (голови суду, керівника апарату чи його заступника) через пункт пропуску, допускаються:

                          особи, які прибули на особистий прийом до голови суду, керівника апарату суду його заступника у визначені дні та години прийому.

2.10. У разі, якщо в особи відсутній документ, який засвідчує особу (посвідчення, паспорт, судова повістка, ухвала суду тощо) відповідальний працівник поліції через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки голови суду, керівника апарату чи головуючого в судовому засіданні.

2.11. До канцелярії суду, через пункт пропуску, допускаються:
громадяни для
здачі заяв, скарг, у тому числі апеляцій, клопотань, звернень, повідомлень, листів та будь-яки інших документів; громадяни для отримання копій процесуальних документів, відповіді на звернення, скарги, копій матеріалів справи, довідки, отримання дозволів на побачення з особами, що утримуються під вартою, будь-якої іншої інформації з приводу роботи суду.

2.12. Категорично забороняється особам, вказаним у п.п. 2.8 - 2.11. цього Положення проходити до службових приміщень суду, у тому числі до кабінетів, вхід до яких здійснюється через коридори загального користування без відповідного дозволу відповідального працівника поліції чи судового розпорядника.

2.13. Медичний персонал служби швидкої медичної допомоги, працівники пожежної та інших служб екстреної допомоги, робітники аварійної служб та інших ремонтних служб допускаються до приміщень суду після відповідного запису у журналі обліку відвідувачів із відома голови суду, керівника чи заступника керівника апарату суду у супроводі судового розпорядника або іншого працівника суду ініціатора виклику, а уразі необхідності із негайним повідомленням чергового (відповідального) по підрозділу поліції.

2.14. Проведення в залі судового засідання фото і кінозйомки, телевізійної, відеозйомки, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури здійснюється згідно затвердженого порядку про взаємодію з засобами масової інформації в суді та у відповідності до норм процесуальних Кодексів України і Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

2.15. Фото і кінозйомки, телезйомки, відеозйомки приміщень суду поза судовими засіданнями можливі виключно з дозволу керівництва суду та у відповідності до затвердженого порядку про взаємодію з засобами масової інформації в суді.

2.2. Обмеження щодо пропуску осіб до приміщень судів

2.2.1.     Відвідування приміщення суду громадянами для поза процесуального спілкування з суддями та працівниками апарату суду з метою з’ясування позицій та перспектив розгляду справ, здійснення впливу на суддів та працівників апарату суду, отримання консультацій та порад у суддів та працівників суду з питань здійснення правосуддя, чи правових питань - є недопустимим.

2.2.2.   Не допускається відвідування приміщення суду громадянами з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння, особами, які здійснюють розповсюдження рекламної та іншої продукції, неповнолітніми у віці до 16 років, за виключенням випадків виклику неповнолітніх для участі у судовому засіданні у якості учасників процесу чи свідків.

2.2.3.   Забороняється відвідування приміщення суду у шортах, майках, топіках, спортивному одязі, одязі з прозорих тканин, у не охайному одязі, а також у одязі, який містить на собі нецензурні чи образливі вислови на адресу громадян, або образливі чи зневажливі вислови на адресу суду, встановлених у суді правил та на адресу суддів чи працівників суду.

2.2.4.  Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до залу судового засідання обмежується постановленою мотивованою ухвалою головуючого в судовому засіданні.

2.2.5.     Забороняється внесення громадянами у приміщення суду будь-яких колючих, ріжучих чи рублячих предметів, або інструментів, холодної та вогнепальної зброї, будь-яких видів газової зброї (пістолетів, газових балонів, тощо), зброї під гумову кулю, дитячої іграшкової зброї, вибухових засобів та речовин, спиртних напоїв, предметів харчування, наркотичних засобів, консервів у металічній та скляній тарі, будь-яких рідин окрім води та безалкогольних напоїв.

До приміщень суду із вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозоточивої чи дратівної дії, допускаються виключно працівники правоохоронних органів та фельд’єгерської служби під час виконання ними службових обов’язків, співробітники суду, окрім залів судового засідання, при пред’явленні дозволу на носіння такої зброї.

Вогнепальна та холодна зброя, інші небезпечні для життя й здоров'я громадян предмети та речовини, які є речовими доказами у справах, що підлягають розгляду в судовому засіданні, пропускаються до приміщення суду за наявності відповідного процесуального документа і в супроводі судового розпорядника.

Внесення інструментів робітниками, які виконують поточні ремонти у приміщенні суду, допускається лише у присутності штатного працівника суду.

2.2.6.    Не допускається проходження на територію чи до приміщення суду з собаками, котами, та іншими домашніми чи хижими тваринами, та птицею.

2.2.7.    Забороняється проходження до приміщення суду з плакатами або транспарантами будь-якого змісту.

2.2.8.  Не допускається проходження до приміщення суду громадян з будь-якими візками, велосипедами, мотоциклами, та сумками, валізами, чи іншими предметами розміром більше як: 40см X 15см X 25см (крім портфелів, папок для паперів, та дамських сумок).

ІІІ. Порядок в'їзду транспортних засобів на територію суду

3.1. В'їзд (виїзд) транспортних засобів на територію суду здійснюється через пункт пропуску транспортних засобів про що робиться запис у журналі в'їзду (виїзду) транспортних засобів.

3.2. В'їзд на територію суду дозволяється:

                          транспортним засобам за списком, затвердженим головою суду;

                          спеціальним транспортним засобам, на яких здійснюється конвоювання підсудних, після повідомлення старшого наряду конвойної служби про необхідність в'їзду;

                          транспортним засобам, на яких здійснюються спеціальні заходи забезпечення безпеки працівників суду, правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, після пред'явлення старшим наряду службового посвідчення та посвідчення старшого наряду особистої охорони встановленого зразка;

                          транспортним засобам служб швидкої медичної допомоги, пожежної й аварійної за викликом та у супроводженні і під контролем працівників судової міліції, які здійснюють пропуск осіб у приміщення суду.

3.3. В'їзд (виїзд) транспортних засобів під час висадки (посадки) із спеціального автомобіля осіб, які доставлені під конвоєм у судові засідання, забороняється.

3.4. Вхід (вихід) осіб через пункти пропуску транспортних засобів на територію (з території) суду забороняється.

ІV. Правила поведінки у приміщенні суду.

4.1.     Судді та працівники апарату суду зобов’язані у приміщенні суду дотримуватись Правил внутрішнього трудового розпорядку, ввічливо ставитись до відвідувачів суду, з метою забезпечення нормальної роботи підтримувати тишу, та вимагати від відвідувачів суду дотримання громадського порядку та виконання Правил поведінки у суді.

4.2.    Судді та працівники суду зобов’язані мати охайний зовнішній вигляд та дотримуватись у одязі ділового стилю. Не допускається присутність на робочих місцях у робочий час у спортивному одязі, шортах, майках, топіках, міні-спідницях, одязі з прозорих тканин.

4.3.     У приміщенні суду забороняється палити та розпивати спиртні напої, палити дозволяється у спеціально відведених місцях.

4.4.     Працівники підрозділу поліції здійснюють несення служби у приміщенні суду у форменому одязі. Під час несення служби працівники підрозділу поліції зобов’язані підтримувати тишу, чистоту, ввічливо ставитись до суддів, працівників апарату суду та відвідувачів.

4.5.    Працівники підрозділу поліції здійснюють охорону приміщення суду, забезпечують дотримання відвідувачами громадського порядку та цих Правил. У своїй діяльності працівники підрозділу поліції керуються Конституцією України, Законами України, підзаконними нормативними актами, наказами та інструкціями МВС України затвердженими головою суду та начальником УМВС України в Чернівецькій області Обов’язками наряду, наказами начальника УМВС України в Чернівецькій області.

4.6.  Відвідувачам у приміщенні суду забороняється голосно розмовляти, вчиняти сварки між собою та з працівниками суду чи співробітниками підрозділу поліції, у будь-який спосіб перешкоджати нормальній роботі суддів та працівників апарату суду. Відвідувачам у приміщенні суду забороняється висловлювати образи на адреси суддів, працівників суду, та співробітників підрозділу поліції, пошкоджувати будівлю суду та майно суду. Забороняється в приміщенні суду демонструвати заклики будь-якого змісту.

4.7.     Відвідувачі у приміщенні суду зобов’язані виконувати вимоги суддів, працівників апарату суду та співробітників підрозділу поліції з питань дотримання громадського порядку та цих Правил, припинення порушення громадського порядку. Відвідувачі зобов’язані виконувати законні вимоги суддів, працівників суду та співробітників підрозділу поліції, у тому числі і про залишення приміщення суду.

4.8.    У разі порушення відвідувачами громадського порядку чи вимог даних Правил працівники підрозділу поліції зобов’язані забезпечити порядок у приміщенні суду, або за власною ініціативою чи за вимогою голови суду, керівника апарату суду, суддів, працівників апарату суду вивести порушників із приміщення суду. Забезпечення дотримання порядку у приміщенні суду співробітниками підрозділу поліції допускається із застосуванням у встановленому законом порядку спецзасобів, що перебувають на озброєні підрозділу.

4.9.    У кабінетах та залах судових засідань під час розгляду кримінальних та цивільних справ відвідувачі: учасники процесу та слухачі, зобов’язані виконувати вимоги головуючого по справі. Слухачі зобов’язані підтримувати тишу під час ведення судового процесу, виходити та заходити до залу судового засідання чи кабінету, у якому розглядається справа, виключно з дозволу головуючого. Під час розгляду справи слухачам та учасникам процесу забороняється користуватись мобільними телефонами. Слухачам забороняється розмовляти в процесі, допускати будь-які вислови на адресу суду чи учасників процесу, будь-яким іншим чином порушувати порядок у судовому засіданні чи виражати неповагу до суду або встановленим у суді правилам.

4.10.     У разі порушення відвідувачами громадського порядку та/або вимог даного Положення, судові розпорядники та/або відповідальні працівники підрозділу поліції зобов’язані вжити заходів для забезпечення порядку у приміщенні суду (у тому числі шляхом виведення порушника за межі приміщень суду / залу судового засідання - на вимогу голови суду, суддів, працівників апарату суду чи з власної ініціативи). Забезпечення дотримання порядку у приміщенні суду працівниками підрозділу поліції допускається із застосуванням у встановленому законом порядку спецзасобів, що перебувають на озброєні підрозділу.

4.11.    У разі порушення відвідувачем громадського порядку чи вимог даних Правил поведінки у суді, секретарем судового засідання, секретарем суду чи судовим розпорядником за власною ініціативою, чи за розпорядженням голови суду, суддів або керівника апарату суду має складатись протокол про адміністративне правопорушення за ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Керівник апарату суду                                                                                               В.Ю. Потаковський

                                                                                                                                                                                                                                                         Додаток №1 до Положення

 

 

Перелік осіб

які здійснюють охорону та пропускний режим на територію Садгірського районного суду м. Чернівці

 

№ п/п

Посада

П.І.Б.

З положенням ознайомлений(на)

Примітки

1

Старший судовий розпорядник

Рачок М.М.

 

Пост №1

2

Судовий розпорядник

 

 

підсилення

3

 

 

 

Персонал охорони суб’єкту охоронної діяльності

 

Примітка

На час відсутності судових розпорядників на постах у зв’язку з виконанням ними інших обов’язків по підготовці залів судових засідань та підтримання громадського порядку в суді, пропускний режим здійснювати силами підсилення або персоналом охорони суб’єкту охоронної діяльності.

 

 

 

Додаток №2 до Положення

Журнал реєстрації відвідувачів

 

№ п/п

Прізвище, ім’я та по батькові відвідувача

Серія та номер документу посвідчення особи відвідувача

Дата отримання дозволу/перепустки, її номер

Посада, прізвище, ім’я та по батькові посадової особи щодо якої здійснюється візит

час прибуття (відбуття) відвідувача

прибуття

відбуття

1

2

3

4

5

6

7