flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Крістіна Тарабас, Віталій Потаковський: «Ще один крок до євростандартів»

19 грудня 2014, 15:04

  «Ще один крок до євростандартів»

         Із 1 січня 2015 року розпочинає діяти оновлене Положення про автоматизовану систему документообігу суду (далі – АСДС), ухвалене рішенням Ради суддів України  6 листопада 2014 року.

          На думку фахівців, внесені зміни до Положення сприятимуть дієвості подальшої автоматизації судових процесів, веденню у судах електронного діловодства, а також стати важливою гарантією забезпечення доступу громадян до суду, зокрема, такої складової принципу доступності судової влади, як інформаційна доступність чи доступ до судових рішень.

         Так, п. 4.2 Положення  передбачено обов’язок суду здійснювати контроль за своєчасним внесенням до АСДС відомостей щодо набрання (скасування набрання) судового рішення законної сили та спрямування до Єдиного державного реєстру судових рішень.

          Окрім того, відтепер АСДС буде забезпечувати автоматизацію технологічних процесів обробки інформації у суді. Зокрема,  зокрема п. 2.10 передбачено, що внесення змін до системи, видалення реєстраційних даних щодо конкретної судової справи не допускається. Внесені зміни та виправлення реєстраційних даних фіксуються автоматизованою системою автоматично, що дає змогу посилити ефективний захист внесеної інформації та невтручання у роботу системи.

          Нова редакція Положення  також визначає, що внесення до автоматизованої системи електронних примірників рішень (витягів із рішень) зборів суддів, наказів голови суду та керівника апарату суду, наказів про відрядження суддів (про скасування наказу про відрядження) тощо проводяться не пізніше наступного робочого дня. Тобто, це дає змогу ретельно та своєчасно відслідковувати внутрішні процеси руху документів у суді.

          Таким чином внесені зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду є важливою організаційно-технічною гарантією реалізації принципів судової влади та досягнення стратегічних цілей утвердження справедливого суду відповідно до європейських стандартів.

                                               Крістіна Тарабас, ТУ ДСАУ,

 Віталій Потаковський,

  Садгірський райсуд м. Чернівці