flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Два буковинці «кинули» тридцять шість легковірів із двадцяти регіонів України

22 травня 2016, 09:08

 Днями за безпосередню причетність до серії посягань на чуже майно на лаві підсудних  «звітували» два 20-21-річні чернівчанина…

У залі засідання за матеріалами кримінального провадження було достеменно встановлено, що наші земляки, керуючись корисливими нестерпним бажанням постійно поповнювати власні гаманці чужими коштами, впродовж жовтня 2014 - березня 2015 року, використовуючи власний персональний комп’ютер та доступ до всесвітньої мережі Інтернет, обвели навколо «пальця», тридцять шість (!) жителів Київської, Полтавської, Кіровоградської, Закарпатської, Одеської, Дніпропетровської, Чернівецької та інших областей (всього із двадцяти регіонів України),  заволодівши їх коштами у сумі  56 тис. 840 гривень.  

Злочинна шахрайська схема, за якої діяли зловмисники, виявилась досить простою, але ефективною. Відшукавши у мережі Інтернет фотознімок відсутнього у них ноутбуку марки «Acer5610» (згодом і нетбуків «Acer Aspire One A150-Bb», «Acer Aspire One A150-Bb»  та «ASUS Eee PC 1000C» та автомобіля  "Volkswagen Passat B-3") та видаючи його за свою власніть, завантаживали цю інформацію на веб-ресурс «www.olx.ua» і пропонували бажаючим придбати «товар» за помірною ціною.

Через певний період часу на  контактний мобільний номер телефону («лівий», звичайно ж, який до цього ж періодично змінювався) молодиків телефонував ймовірний покупець. І вони, наперед усвідомлюючи, що не будуть виконувати зобов’язання та розхвалюючи позитивні якості неіснуючого «товару», називали конкретний картковий рахунок ПАТ КБ «Приват Банк» на який за нього необхідно перераховувати певні грошові кошти.

Переважна більшість відвідувачів вказаного Інтернет-сайту скептично відносились до даних пропозицій буковинців та їх торгових угод. І все ж, як бачимо, виявлялись й такі, хто, спокусившись дешевизною «товару», бігли до банківських терміналів, переказували оговорені за певні агрегати кошти та лише через місяць-два переконувались, що стали жертвами звичайнісіньких пройдох.

Окрім того, уже після ідентифікації (сучасне технічне оснащення дозволяє правоохоронцям «вираховувати» Інтернет-шахраїв із будь-якого куточку держави) з’ясувалося, що ці ж чернівчани причетні й до інших протиправних дій.  Зокрема, стало відомо, що близько півночі 17, а згодом і 18  березня 2015 року вони нанесли «візити увічливості» до трьох двох кіосків МПК «Автомобіліст», що на вул. Карпатській обласного центру, і поцупили різноманітного краму (дві автомобільні шини,  зварювальний апарат, сім датчикових металевих опорних плит та інструментарію)  на 4 тис. 964 гривні.

         Виявилось також, що  пізно ввечері 2 березня 15 року один із фігурантів на вул. Хотинській м. Чернівці «зробив ноги» чужому автомобілю «Опель Омега», разом із знайомими відігнав його на берег річки Прут, а згодом із його салону демонтував магнітофон та відеореєстратор, спричинивши своїми діями матеріальних збитків на 45 тис. 580 гривень.

        Садгірський районний суд м. Чернівці провину обох ласих до чужого визнав у повному обсязі і за скоєне та із врахуванням кримінальної «активності», кожного із них «відрядив» у місця суворої ізоляції від суспільства – відповідно  на три роки та два місяці із конфіскацією особистого майна  та два роки та чотири місяці. 

         За цим же вердиктом обох зобов’язано також відшкодувати заподіяну потерпілим  майнову шкоду, а також сплатити по 490 гривень за залучення на етапі кримінального провадження фахівців до проведення необхідних та обов’язкових экспертиз.

         На завершення матеріалу висловимо також сподівання, що ці кримінальні ситуації стануть для багатьох читачів своєрідним застереженням щодо поспішності у придбанні товарів через приватні оголошення в Інтернет-мережі, а також ще раз нагадають окремим «аматорам», що за кожну протиправну дію чи вчинок рано чи пізно доводиться «звітувати» на лаві підсудних.   

                                                 Володимир Драюк